BABECZKI,  WEGAŃSKIE,  WYPIEKI

Wegańskie Babeczki Czekoladowe

Cześć!

Niestety przez 3 miesiące nic nie działo się na blogu, mam nadzieję na poprawę, ale w tej chwili więcej mojego czasu pochłania nowy projekt – nowy kanał na YouTube – To bake or not to bake?. Najprawdopodobniej na tym blogu będzie się pojawiało większość zapisów przepisów z tych filmów (są przygotowane po angielsku, ale mają zrobione polskie napisy).

Dzisiaj pokażę jak zrobić wegańskie babeczki. Są proste w przygotowaniu, a czas poświęcony im się odwdzięcza 🙂 Przede wszystkim aksamitny krem odgrywa kluczową rolę.

Przepis jest mojego autorstwa

 

Film (napisy po polsku):

 

Ilość: 18 babeczek

Składniki:

Ganache (krem):

– 400 ml (puszka) mleka kokosowego (powinno zawierać wysoki procent tłuszczu, 17 do 25%)

– 280 g gorzkiej czekolady

– 30 g / 2 łyżki oleju kokosowego

– 60 g (8 łyżek) cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Babeczki:

– 315 g / 2 1/4 szkl. mąki pszennej

– 28 g / 1/4 szkl. kakao

– 330 g / 1 1/2 szkl. cukru

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 320 ml / 1 1/3 szkl. mleka migdałowego

– 160 ml / 2/3 szkl. roztopionego oleju kokosowego

– 2 łyżki octu

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Ganache (krem):

Podgrzej mleko kokosowe

Posiekaj czekoladę

Na czekoladę wylej podgrzane mleko kokosowe

Po 5 minutach wymieszaj masę

Dodaj olej kokosowy i cukier puder

Włóż do lodówki, aż będzie chłodne

Ubij masę czekoladową na sztywno (uważając, żeby się nie zważyła)

 

Babeczki:

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto

Rozlej ciasto do foremki z papilotkami (do ¾ wysokości papilotek)

Upiecz babeczki w 180 °C

Pokryj babeczki kremem (ja użyłem końcówki Wilton 2D)

 

 

Gotowe!

 

 

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

five × five =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!