TORTY,  WYPIEKI

Tort Schwarzwaldzki

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić przepyszny tort schwarzwaldzki. Składa się on z mocno czekoladowego ciasta, wiśni i bitej śmietanki. Nadzienie wiśniowe świetnie łączy się z czekoladowymi blatami. Jest doskonały na różnego rodzaju przyjęcia 🙂 .

Przepis pochodzi z tej strony (kilka elementów zostało zmienionych).

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 4h

Średnica tortu: 20 cm (tort wychodzi b. wysoki)

Składniki:

Ciasto:

– 300g gorzkiej czekolady

– 475g masła

– 12 jajek

– 550g cukru

– 300g mąki pszennej

– 45g kakao

– 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

– 125ml wody

– 73g cukru

– 3 łyżki wiśniówki

Wiśnie:

– 450g wiśni (mogą być mrożone)

-167ml soku wiśniowego lub soku pozostałego z rozmrożonych wiśni

– 2 łyżki kisielu wiśniowego (suchego)

Dekoracje:

`- 100g czekolady gorzkiej

Krem:

– 800ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 3 śmietan-fixy

Przygotowanie:

Ciasto:

Roztapiam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

Lekko ubijam jajka i cukier w robocie.

Mieszam masę jajeczną z masą czekoladową i dodaję przesianą mąkę, kakao  i proszek do pieczenia.

Wylewam ciasto do trzech form wyłożonych papierem do pieczenia i piekę je w 180 stopniach Celsjusza (ok. 40 min, do suchego patyczka)(jeśli ciasto wygląda na upieczone z góry, ale patyczek wychodzi z płynnym ciastem, włączam termoobieg).

Wystudzone ciasto wyrównuję i odstawiam na bok.

Poncz:

Podgrzewam cukier z wodą i wiśniówką w mikrofali, aż cukier się roztopi.

Wiśnie:

Odlewam ok. 50ml soku, resztę wlewam do garnka i podgrzewam. Do 50ml soku dodaję kisiel i mieszam. Kiedy sok się zagotuje wlewam rozrobiony proszek. Mieszam intensywnie i gotuję przez minutę. Studzę.

Dekoracje:

Czekoladę temperuję (jak to zrobić) i przekładam do worka cukierniczego. Odcinam końcówkę worka i rysuję drzewka na papierze do pieczenia (ok. 18). Odstawiam na bok do zastygnięcia.

Krem:

Ubijam śmietankę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.

Składanie tortu:

Blat ciasta wykładam na paterę. Wyciskam „obramówkę” kremem ze szprycy. Nasączam go ponczem.

Smaruję połową zagęszczonego soku i wykładam wiśnie. Powtarzam cały proces. Ostatni blat nasączam i smaruję ciasto kremem. Do boków ciasta przyklejam choinki. Dekoruję wg uznania.

Gotowe!

 

 

Please follow and like us:

One Comment

  • MB

    Pyszny!

    Jaka zadziwiająco silna jest potrzeba własnej ekspresji, że nazwa strony to “wypiekija i JA”.
    To musi być naturalna siła.
    Ja życzę sobie i wszystkim przeglądającym tą stronę umiejętności “karmienia” i “nakarmienia” tej wewnętrznej potrzeby!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × one =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!