TORTY,  WYPIEKI

Tort cytrynowy


Cześć!
Dzisiejszy przepis to tort cytrynowy. Składa się on z 4 warstw biszkoptu przekładanych przełamującym słodycz ciasta i kremu kwaśnym lemon curdem, kremu maślanego i bitej śmietanki. Nie należy do łatwych tortów, ale też nie jest bardzo pracochłonny.

Lemon curd, kandyzowane cytryny i syrop można przygotować dzień wcześniej.

Kremu maślanego w środku nie można zastąpić bitą śmietaną, bo blaty zaczną zjeżdżać na boki (próbowałem, gorąco nie polecam)

Przepis jest mojego autorstwa

Rozmiar tortu: bardzo wysoki, średnica 24 cm (około 20 porcji)

Lista Zakupów

Składniki:

Biszkopt:

  • 12 jajek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 340 g mąki pszennej
  • 80 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lemon curd:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 240 g cukru
  • 120 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 3 cytryn

Krem maślany:

Obłożenie:

Nasączenie (syrop):

  • 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody zagotowane razem

Kandyzowane cytryny (opcjonalne):

  • 3 cytryny
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wody (szklanka=250 ml)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka, cukier i ekstrakt ubijam, aż masa będzie bardzo puszysta i potroi swoją objętość (powinna być dosyć gęsta).

 

Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i wprowadzam w kilku turach. Mieszam delikatnie trzepaczką.

Dodaję masło, wcześniej rozmieszane z częścią masy.

Spody dwóch form 24 cm wykładam papierem do pieczenia.

 

Ciasto rozdzielam na 2 formy i wkładam do piekarnika. Piekę w 175 °C (można z termoobiegiem) przez 35-40 min, aż włożona w środek ciasta wykałaczka będzie sucha. W połowie czasu zamieniam formę która jest na niższej półce piekarnika z tą na wyższej.

Po wyjęciu z piekarnika upuszczam obydwie formy z wysokości kolan (zapobiega to opadnięciu biszkoptu).

Po wystudzeniu obydwa biszkopty przekrajam na 2 części.

 

Lemon curd:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę otartą wcześniej z wyparzonych cytryn mieszam w misce. Następnie stawiam ją na garnku z lekko gotującą się wodą i jeszcze przez chwilę mieszam.

 

Dodaję sok z cytryn i masło. Przez cały czas mieszam trzepaczką, aż masło się rozpuści, a potem masa zgęstnieje.

Należy nie przerywać mieszania, ponieważ masa może łatwo się zwarzyć (w takim wypadku należy przetrzeć masę przez sitko)

 

Krem maślany:

Masło ubijam mikserem, aż zrobi się bardzo jasne i puszyste (około 5 minut).

 

Po tym czasie dodaję przesiany cukier puder i miksuję, aż krem będzie biały. Dodaję ekstrakt waniliowy i przez chwilę miksuję.

 

Obłożenie:

Śmietankę ubijam razem z cukrem pudrem na prawie sztywno, uważając, żeby się nie zwarzyła. Dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam.

 

Kandyzowane cytryny:

Cytryny szoruję mydłem i wyparzam. Kroję je na plasterki. Wkładam je na moment do gorącej wody, po czym wrzucam je do zimnej wody.

 

Na patelni mieszam cukier puder z  1 szklanką wody i zagotowuję.

 

Do syropu wkładam cytryny i gotuję, aż zrobią się przezroczyste. Wyjmuję je z syropu i kładę na papier do pieczenia. Studzę.

 

Składanie:

Paterę smaruję odrobiną kremu maślanego (zapobiegnie to przemieszczaniu się tortu). Wykładam jeden z 4 blatów biszkoptu i nasączam go 1/4 syropu. Na obrzeżach biszkoptu kładę krem (najlepiej workiem cukierniczym). Do środka wlewam 1/3 lemon curdu. Przykrywam małą ilością kremu maślanego. Procedurę powtarzam na 2 kolejnych blatach.

 

Ostatni blat wykładam na tort i nasączam go.

 

Tort obkładam ubitą śmietanką. Dekoruję kandyzowanymi cytrynami.

 

Wnętrze tortu:

 

Gotowe!

 

 

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

eighteen − 9 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!