TORTY,  WYPIEKI

Tort Biała Truskawka

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić przepyszny tort “Biała Truskawka”. Składa się on z nasączonego biszkoptu, kremu z białej czekolady, frużeliny truskawkowej i bitej śmietanki. Krem z białej czekolady świetnie łączy się z frużeliną truskawkową i biszkoptem. Wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach 🙂

Przepis pochodzi z tej strony

Zaczynamy!

Średnica: 22-24cm

Czas przygotowania: 4h + czas na schłodzenie kremu (noc)

Składniki:

Krem z białej czekolady:

– 450g białej czekolady (ważne, aby nie miała innych tłuszczy poza masłem kakaowym)

– 600ml śmietanki 30%

Frużelina truskawkowa:

– 450g truskawek (mogą być mrożone)

– 10g żelatyny

– 2/3 szklanki cukru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki wody

Biszkopt:

– 5 jajek

– 3/4 szklanki cukru

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 1/4 szklanki mąki (skrobii) ziemniaczanej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie tortu:

– 3/4 szklanki mocnej herbaty z cukrem i cytryną

Krem na obłożenie tortu:

– 500ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
– 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Krem z białej czekolady:

Śmietankę zagotowuję na kuchence i zalewam nią pokrojoną czekoladę. Odstawiam na bok do rozpuszczenia czekolady na około 5 minut, po czym mieszam. Przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki na noc.

Drugiego dnia ubijam masę na prawie sztywno

Frużelina:

Truskawki z cukrem podgrzewam na palniku do rozpuszczenia się cukru (truskawek mrożonych najlepiej wcześniej nie rozmrażać). Dodaję sok, mąkę wymieszaną wcześniej z wodą i zagotowuję. Zdejmuję z kuchenki.

Żelatynę zalewam minimalną ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła) i odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Przerzucam ją do garnka i rozpuszczam nie doprowadzając do wrzenia.

Mieszam rozpuszczoną żelatynę z mała ilością owoców i dodaje do głównej masy. Mieszam i schładzam, aby frużelina zgęstniała.

Biszkopt:

Oddzielam żółtka od białek i ubijam białka na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier.

Dodaję żółtka i mieszam. Mąki przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie szpatułką.

Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 170 stopniach Celsjusza przez 35-40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucam biszkopt w formie z wysokości kolan (zapobiegnie to oklapnięciu ciasta) i studzę. Przekrawam biszkopt na 3 równe blaty.

Krem na obłożenie tortu:

Ubijam śmietankę na prawie sztywno i dodaję cukier puder.

Składanie:

Na paterze układam pierwszy blat ciasta i nasączam go herbatą.

Następnie smaruję go połową kremu z białej czekolady i frużeliną. Całą procedurę powtarzam jeszcze raz. Ostatni blat nasączam herbatą i smaruję tort śmietanką. Dekoruję według uznania.

 

Gotowe!

 

 

 

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

two + four =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!