CIASTA,  WYPIEKI

Tarta limonkowa pod bezą

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić tartę limonkową pod bezą. Jej nadzienie jest lekko kwaskowate, co równoważy słodka beza.

Spód jest zrobiony z pokruszonych ciastek pełnoziarnistych.

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 1,5h

Średnica ciasta: 32 cm

Składniki:

Spód:

– 290g ciastek wielozbożowych

– 200g masła

– 1/4 szklanki cukru brązowego

Nadzienie:

– 6 żółtek

– 395g mleka skondensowanego słodzonego

– 235ml lodów śmietankowych lub waniliowych

– 125ml soku z limonki (ok. 4-5 limonek)

– limonka (skórka)

Beza:

– 6 białek

– szklanka cukru

Przygotowanie:

Spód:

Kruszę ciastka w torebce do mrożenia wałkiem.

W misce łączę pokruszone ciastka z roztopionym masłem i brązowym cukrem.

Powstałą masę przekładam do naczynia na tartę i ugniatam.

Spód tarty trzymam w lodówce aż lekko nie stwardnieje.

Nadzienie:

W misce miksuję żółtka ze skórką z limonki około 2 minuty.

Wlewam mleko skondensowane i miksuję aż masa będzie miała blady kolor.

Dodaję sok z limonki i lody do masy i miksuję jeszcze przez 3-5 minut.

Beza:

Ubijam białka w misce, dodając stopniowo cukier na sztywną pianę.

Składanie:

Nadzienie limonkowe wylewam na spód i piekę przez 18-20 minut w 180 stopniach Celsjusza (aż nadzienie nie będzie gibać się po przesunięciu tarty).

Na ciasto wykładam i rozsmarowuję bezę na całej powierzchni tarty (oprócz boków) i piekę przez 7-10 minut w 180 stopniach Celsjusza aż beza się zarumieni.

Studzę ciasto przed podaniem około godzinę.

 

Gotowe!

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + three =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!