BEZ PIECZENIA,  CIASTA,  WYPIEKI

Sernik jagodowy na zimno


Cześć!
Dzisiejszy przepis to przepis na sernik jagodowy na zimno. Składa się z ciasteczkowego spodu, trzech warstw serowych i jagód zatopionych w przezroczystej cytrynowej galaretce. Można go wykonać również w bezglutenowej wersji, podmieniając zwykłe maślane ciasteczka na herbatniki bezglutenowe. Sernik ten nie wymaga pieczenia i jest prosty w przygotowaniu. To świetna propozycja na lato, aby nie podwyższać temperatury piekarnikiem w upały 🙂

Przepis jest wymyślony przeze mnie.

Lista zakupów: Lista zakupów na sernik jagodowy na zimno

Średnica: 24 cm

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek maślanych/herbatników (opcjonalnie bezglutenowych)
  • 130 g masła
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 600 g sera mielonego (najlepiej, żeby był bardzo zwarty)
  • 120 g cukru pudru
  • 250 ml (szklanka) śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g jagód
  • 2 noop./120g żelatyny-fixu (lub 24 g żelatyny) + 200 ml wrzącej i 100 ml zimnej wody (w przypadku zwykłej żelatyny -> tyle wody, aby ją przykryła)

Ponadto:

  • 1 galaretka przezroczysta cytrynowa
  • 200 g jagód

Przygotowanie:

Spód:

Ciasteczka kruszę w torebce plastikowej lub w malakserze. Dodaję do nich roztopione masło i cukier. Mieszam.

Przekładam masę do formy o średnicy 24 cm i przyklepuję ręką. Wstawiam do zamrażarki do stwardnienia.

Masa serowa:

Śmietankę ubijam na sztywno.

W oddzielnej misce ubijam ser z przesianym cukrem pudrem i ekstraktem. Dodaję śmietankę do sera, mieszam delikatnie za pomocą szpatułki.

Jagody miksuję w malakserze przez 2 minuty. Przecieram je przez sitko.

Żelatynę-fix przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (w 200 ml wrzącej i 100 ml zimnej wody) i wmiksowuję ją w masę (w przypadku zwykłej żelatyny należy zalać ją wodą, odstawić na 10 min i rozpuścić ją bez gotowania).

Masę serową dzielę pomiędzy trzy miski. Do pierwszej dodaję 3/4 przetartych jagód, do drugiej resztę przetartych jagód, a do trzeciej nic nie dodaję. Na spód wylewam pierwszą masę, rozsmarowuję i wkładam ją do zamrażarki na 10 min. Powtarzam ten proces z drugą i trzecią masą.

Galaretkę przygotowuję w 400 ml wody, studzę. Na ciasto wysypuję 200 g jagód i zalewam je galaretką. Wstawiam do zamrażarki na 30 min, potem przekładam do lodówki do stężenia.

Gotowe!
Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 8 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!