INNE,  NA SŁONO

Ramen z jajkiem, szczypiorkiem i szynką

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pyszny ramen z jajkiem, szynką i makaronem chow mein. Ma bardzo ciekawy smak i podpasuje każdemu lubiącemu azjatycką kuchnię :).

Dodatki do niego możecie dobrać samodzielnie, zupa i makaron to podstawa :).

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 30 min

Liczba porcji: 4

Składniki:

– 3 szklanki bulionu

– 2 szklanki wody

– 1 ząbek czosnku

– 4 łyżki sosu sojowego

– 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków

– 1 łyżeczka cukru

– 2 kawałki imbiru

– 375g makaronu chow mein (lub makaronu z “chińskich zupek”)

– trochę gotowanej szynki

– 4 jajka ugotowane na twardo

– sezam

– szczypiorek

– olej sezamowy

Przygotowanie:

Podsmażam szynkę z połową czosnku na oleju sezamowym.

Przygotowuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Do garnka wlewam wodę, bulion, sos sojowy i dodaję przyprawę pięciu smaków, cukier i imbir. Gotuję przez 5 min. Jeśli jest za słony dodaję trochę cukru, a jeśli za mało słony – sos sojowy.

Do misek wkładam makaron, wlewam zupę i dodaję szynkę połówki jajek, sezam i pokrojony szczypiorek.

Gotowe!

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + seventeen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!