WYPIEKI

Ciasto dyniowe z lekkim korzennym aromatem (Pumpkin pie)

Cześć!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić przepyszne ciasto dyniowe. Ma lekką korzenną nutę, kremowe wnętrze i kruche ciasto. Najlepiej smakuje z cynamonowym cukrem pudrem 🙂 . Sprawdzi się świetnie na przyjęciach, szczególnie tych organizowanych w jesień. Przepis pochodzi z kanału Rosanna Pansino, jednak nie dałem ciasta kruchego na wierzch ciasta 🙂 .
Ok, zaczynamy!

Czas przygotowania: około 3 godziny

Średnica tarty: 26 cm

Składniki:

Puree:
– średnia dynia (jeśli znajdziecie tylko dużą to pół)
Ciasto:
– 1 porcja ciasta kruchego (ja użyłem z tego przepisu http://kotlet.tv/uniwersalne-kruche-ciasto/)
– 355 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
– 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka

Przygotowanie:
Puree dyniowe:

1. Dynię przekrajam na pół i wyjmuję z niej wszystkie pestki.
2. Jeśli to dynia Hokkaido to nie obieram jej, ale jeśli inna to obieram ją.

3. Kroję dynię w szersze kawałki i ustawiam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekę do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (około 40 min – zależy od grubości dyni).
5. Po wystudzeniu wrzucam dynię do blendera i miksuję na puree.


6. Z podanego przepisu powinno wyjść około 500g puree.
Ciasto:

1. Do miski wrzucam puree dyniowe, imbir, cynamon, sól, cukier i jajka i miksuję.

2. Do powstałej masy dodaję mleko skondensowane niesłodzone, miksuję i odstawiam na bok.

3. Ciasto kruche rozwałkowuję cienko (3-4mm, taka standardowa grubość ciasta kruchego w tartach) i przenoszę do formy na tartę. Dziurkuję je widelcem, żeby się nie wybrzuszyło.
4. Piekę na złoty kolor w 200 stopniach C.

5. Wylewam masę na ciasto kruche i piekę około 1h w 180 stopniach C.
6. Podaję z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

7. Gotowe!

Please follow and like us:

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × four =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!