INNE

Pralinki kokosowe, z karmelem i z nadzieniem truskawkowym

Cześć!

To mój pierwszy wpis na tej witrynie, jednak nie pierwszy na blogu (mój stary blog jest pod tym adresem).

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pralinki z kokosowe z karmelem, z kawałkami karmelu i z nadzieniem truskawkowym. Karmel świetnie komponuje się z kokosem i mleczną czekoladą. Nadzienie truskawkowe świetnie oddaje smak świeżych truskawek; otulone jest cienką warstwą deserowej czekolady. Karmel jest bardzo kremowy i rozpuszcza się w ustach. Jest to świetny pomysł na prezent, nawet dla wymagających smakoszy 🙂

Przepis pochodzi z tej strony (zmieniłem rodzaj i maliny na truskawki w malinowych pralinkach, kształt pralinek kokosowych i formę karmelu).

Zaczynamy!

Pralinki kokosowe z karmelem

Czas przygotowania: 1h

Ilość: 20 pralinek

Składniki:

– 1 łyżka syropu glukozowego lub syropu cukru inwertowanego

– 137 g cukru
– 38 ml wody
– 63 g mleka kokosowego z puszki
– 60 g śmietanki 30%
– 13 g pokrojonego w małe kawałki masła
– 117 g wiórków kokosowych

–  250 g zatemperowanej czekolady (jak zatemperować czekoladę)

– wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Wrzucam cukier, syrop i wodę do małego garnka i podgrzewam na dużym ogniu, aż się rozpuści.

Kiedy cukier się rozpuści przemywam brzegi garnka pędzelkiem z wodą i zostawiam syrop na średnim ogniu aż osiągnie 180 stopni Celsjusza (aż zrobi się złoty) (nie mieszam!!!).

 

Wlewam mleko kokosowe i śmietankę oraz dodaję masło do syropu i mieszam (Uwaga! Gwałtownie wydzieli się dużo pary, więc najlepiej robić to w rękawicach kuchennych). Zostawiam masę na ogniu bez mieszania aż osiągnie 110 stopni.

Zestawiam masę z ognia i dodaję wiórki kokosowe. Przekładam masę na blachę i studzę.

Dzielę masę na równe części i formuję kulki, które obtaczam w zatemperowanej czekoladzie, a potem we wiórkach kokosowych. Odstawiam na bok, aby czekolada zastygła.

Gotowe!

Pralinki truskawkowe

Czas przygotowania: 1h

Ilość: 20 pralinek

Składniki:

– 100 g truskawek świeżych lub rozmrożonych mrożonych

– 1 łyżka syropu glukozowego lub syropu cukru inwertowanego

– 137 g cukru
– 38 ml wody
– 2 łyżki śmietanki 30%
– 13 g pokrojonego w małe kawałki masła

–  250 g zatemperowanej czekolady (jak zatemperować czekoladę)

Przygotowanie:

Zmiksuj truskawki ze śmietanką na gładką masę. Przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasion. Odmierz 120 ml masy.

Wrzucam cukier, syrop i wodę do małego garnka i podgrzewam na dużym ogniu, aż się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści przemywam brzegi garnka pędzelkiem z wodą i zostawiam syrop na średnim ogniu aż osiągnie 180 stopni Celsjusza (aż zrobi się złoty) (nie mieszam!!!). Po tym czasie wlewam masę truskawkową i dodaję masło do syropu i mieszam (Uwaga! Gwałtownie wydzieli się dużo pary, więc najlepiej robić to w rękawicach kuchennych).

Zostawiam masę na ogniu bez mieszania aż osiągnie 110 stopni (jeśli nie masz termometru kuchennego odmierz małą kroplę i połóż ją na zimnym naczyniu – jeśli będzie gęsta to znaczy, że masa osiągnęła już 110 stopni). Odstawiam masę na bok i studzę.

Napełniam foremki silikonowe czekoladą, po czym odwracam ją i wyrzucam czekoladę na deskę (zostanie cienka jej warstwa). Wstawiam do zamrażarki aby zastygła.

Napełniam foremki nadzieniem tak, aby zostało trochę miejsca. Pozostałe miejsce wypełniam czekoladą. Czekam aż zastygną, po czym wyjmuję je z formy.

Gotowe!

Pralinki z  karmelem

Czas przygotowania: 1h

Ilość: 20 pralinek

Składniki:

– 1 łyżka syropu glukozowego lub syropu cukru inwertowanego

– 137 g cukru
– 38 ml wody
– 125 ml śmietanki 30%
– 13 g pokrojonego w małe kawałki masła

–  250 g zatemperowanej czekolady (jak zatemperować czekoladę)

Wrzucam cukier, syrop i wodę do małego garnka i podgrzewam na dużym ogniu, aż się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści przemywam brzegi garnka pędzelkiem z wodą i zostawiam syrop na średnim ogniu aż  zrobi się złoty (nie mieszam!!!).

Po tym czasie wlewam śmietankę i dodaję masło do syropu i mieszam (Uwaga! Gwałtownie wydzieli się dużo pary, więc najlepiej robić to w rękawicach kuchennych). Doprowadzam masę do 123 stopni.

Wlewam masę do pojemnika i zostawiam aż masa wystudzi się w połowie. Dzielę masę na małe kwadraty i obtaczam zatemperowanej czekoladzie.

Gotowe!

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × three =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!