TORTY,  WYPIEKI

Pavlova z lemon curd

Cześć!

W ostatnich dniach strona przeszła trochę zmian. Mam nadzieję, że zwiększy to komfort jej przeglądania 🙂

A teraz wracamy do przepisu – jest to duża, na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka beza z bitą śmietaną i cytrynowym kremem na bazie żółtek.

Razem tworzy to bardzo smaczne, słodko-kwaśne połączenie. Jest to dość prosty przepis, ale dość czasochłonny ze względu na długi czas pieczenia.

Przepis na bezę i lemon curd zaczerpnąłem z tej strony

 

Średnica: 24 cm

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Ponadto:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Beza:

Białka ubijam mikserem. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Kiedy masa jest sztywna, dodaję do niej skrobię i sok z cytryny i ponownie miksuję do połączenia.

Na papierze do pieczenia odrysowuję ołówkiem koło o średnicy 24 cm.

Masę białkową wykładam na blachę z wcześniej przygotowanym papierem do pieczenia i rozsmarowuję tak, aby od granicy koła zostało pół centymetra (beza trochę spuchnie). Brzegi wyrównuję nożem lub szpatułką.

Tak przygotowaną bezę wkładam do piekarnika nagrzanego to 180 °C i piekę przez 5 min. Potem przestawiam temperaturę na 150 °C, włączam termoobieg i piekę przez 1,5 h

Lemon curd:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę otartą wcześniej z wyparzonych cytryn mieszam w misce. Następnie stawiam ją na garnku z lekko gotującą się wodą i jeszcze przez chwilę mieszam.

Dodaję sok z cytryn i masło. Przez cały czas mieszam trzepaczką, aż masło się rozpuści, a potem masa zgęstnieje.

Należy nie przerywać mieszania, ponieważ masa może łatwo się zwarzyć (w takim wypadku należy przetrzeć masę przez sitko)

Składanie:

Śmietankę ubijam razem z cukrem pudrem na sztywno. Na bezę wykładam bitą śmietanę i rozsmarowuję na niej lemon curd.

 

 

Gotowe!

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

nineteen − 7 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!