PODSTAWY

Marcepan do obkładania tortów (masa marcepanowa)


Cześć!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić marcepan do obkładania tortów (takich jak np. tort migdałowy).

Jest on trochę trudniejszy do obkładania od masy cukrowej, ale przeważa ją w innym polu – w smaku 🙂

Uwaga! Na zdjęciach pokazana jest podwójna ilość przepisu (poza głównym zdjęciem)!

Przepis pochodzi z tej strony

Lista zakupów: Lista Zakupów Marcepan

Ilość: 500g

Składniki:

  • 1/2 białka pasteryzowanego jajka (przepis)
  • 3/4 szklanki migdałów bez skórki
  • 4 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/6 szklanki (2 łyżki i 2 łyżeczki) syropu cukru inwertowanego (przepis)
  • 3 łyżki wody
  • ew. biały barwnik

Przygotowanie:

zmielone migdały

Migdały i 1/2 szklanki cukru pudru wsypuję do malaksera lub blendera kielichowego i mielę je, aż będą drobno zmielone. Dodaję 1 szklankę cukru pudru i jeszcze raz miksuję.

pasta migdałowa

Dodaję białko i ekstrakt i miksuję do uzyskania konsystencji pasty.

pasta migdałowa z cukrem

Do misy miksera stacjonarnego (najlepiej z końcówką do ciast drożdżowych) dodaję pastę, krusząc ją. Do tego wsypuję 7 szklanek cukru pudru i miksuję 5 – 10 minut, aż masa będzie miała konsystencję piasku.

marcepan

Do misy dodaję wodę, syrop oraz barwnik (jeśli używamy) i miksuję wszystko razem. Marcepan trzymam w lodówce (można przechowywać go tak do 1 miesiąca).

Gotowe!

Please follow and like us:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 15 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!