CIASTKA I PRALINKI

Makaroniki miętowo-czekoladowe


Cześć!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić makaroniki miętowe. Są lekko chrupiące i migdałowe. Możecie zrobić je jakiegokolwiek smaku, ja zdecydowałem się na miętowy krem czekoladowy.
Przepis pochodzi z tej strony

Uwaga! Połamanie makaroników na zdjęciu wynika z ich niefortunnego transportu 🙂

Zaczynamy!

Lista zakupów: Lista zakupów – makaroniki miętowe

Ilość: 40 sztuk

Składniki:

Ciasteczka:

  • 165 g migdałów
  • 165 g cukru pudru
  • 150 g cukru
  • 4 białka
  • zielony barwnik (opcjonalnie)

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 310 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasteczka:

migdały

Migdały zalewam wrzącą wodą i odczekuję 15 min. Obieram je ze skórek.

mąka migdałowa

Mielę je w młynku do kawy lub malakserze, tak, aby powstała z nich mąka.
Mąkę migdałową i cukier puder miksuję w malakserze/blenderze kielichowym. Mieszankę przesiewam przez sitko.

białka ubite na sztywno

W oddzielnej misce ubijam cukier i białka na sztywno.

białka z mąką

Do białek wsypuję mąkę migdałową z cukrem pudrem i mieszam bardzo delikatnie szpatułką, pod koniec dodaję zielony barwnik.

masa na makaroniki

Masę wyciskam rękawem cukierniczym lub wykładam łyżką na papier do pieczenia.

Kolejny krok to pieczenie – na wielu blogach jest napisane, że należy odstawić makaroniki, aby uformowały “skórkę”. Nie ma to jednak za dużego rezultatu, poza krótszym czasem pieczenia.

Piekę przez 20-25 min w 180 °C,  aż makaroniki będą bezproblemowo odchodziły od papieru.

Krem:

Wszystkie składniki na krem wrzucam do metalowej miski. Stawiam ją na garnku z gotującą się wodą (tak, aby nie dotykała wody) i mieszam do rozpuszczenia.

Składanie:

Jeden makaronik smaruję kremem i przykrywam drugim.

Gotowe!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − fourteen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!