INNE

Jak temperować czekoladę?

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak poprawie temperować czekoladę. Czekolada dzięki temu procesowi nie jest miękka, tylko twarda i łamliwa jak przed roztopieniem. Głównie chodzi o niedoprowadzanie czekolady powyżej 45 stopni Celsjusza. Temperowanie jest przydatne podczas wyrobu np. czekoladek.

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

– czekolada dowolnego rodzaju (ważne aby nie miała innych tłuszczy poza masłem kakaowym)

Przygotowanie:


2/3 czekolady zetrzyj na tarce, posiekaj, lub zmiksuj w malakserze na bardzo małe kawałki.

Pozostałą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Po roztopieniu dodaj do niej czekoladę w małych kawałkach i poczekaj aż ta druga się rozpuści w pierwszej (Uwaga! Ważne aby nie doprowadzić czekolady powyżej 45 stopni, jeśli nie macie termometru radzę nakładać miskę na garnek tylko na chwilę).

Gotowe!

Please follow and like us:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fourteen − 8 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!