CIASTA,  WYPIEKI

Jabłecznik z lodami waniliowymi i solonym karmelem

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić jabłecznik z domowymi lodami waniliowymi. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy migdałów, karmelizowanych jabłek i solonego karmelu. Wszystko łączy się w świetnie komponującą całość 🙂

Czas przygotowania: 3h

Średnica: 26 cm

Składniki:

Ciasto kruche:

– 400g mąki krupczatki

– 270g zimnego masła

– 130g cukru pudru

– 20g cukru wanilinowego

– skórka otarta z 1 1/3 cytryny

– 6 żółtek

Warstwa migdałów:

– 150g migdałów

– 50g rodzynek

– 2 łyżki cukru trzcinowego

– 1 łyżka masła

Jabłka:

– 6-7 dosyć kwaśnych jabłek

– 2 łyżki masła

– 1/4 szklanki cukru trzcinowego

– cynamon

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 765g musu jabłkowego

Lody waniliowe:

– 450 ml śmietanki 30% (zimnej, takiej z lodówki)

– 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (zimnego, też lodówki)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Solony karmel:

– 1 szklanka śmietanki 30%

– 1 szklanka cukru

– 6 łyżek wody

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Łączę na stolnicy mąkę z skórką cytrynową, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodaję zimne masło do składników suchych i siekam, aż będzie w małych kawałeczkach.

Dodaję żółtka i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 40 min.

Wykładam ciasto na stolnicę i dosyć cienko rozwałkowuję. Przekładam ciasto do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Robię w nim dziurki widelcem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piekę, aż zrobi się złote.

Migdały:

Na patelni roztapiam masło i dodaję migdały, rodzynki i cukier. Karmelizuję, aż zaczną robić się złotawe.

Jabłka:

Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wycinam gniazda

Na patelni, na średnim ogniu, roztapiam masło i dodaję jabłka, cynamon i cukier. Duszę przez około 30 min.

Jabłka dodaję do musu razem z ekstraktem (i  cynamonem, jeśli trzeba) i mieszam.

Lody waniliowe:

Ubijam śmietankę na prawie sztywno.

Dodaję do niej mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki na 4-6h lub na całą noc.

Solony karmel:

Mieszam śmietankę z ekstraktem. W garnku mieszam cukier i wodę, po czym stawiam na kuchence, na średnim ogniu i gotuję, aż osiągnie złotobrązowy kolor (NIE MIESZAM). Zdejmuję z ognia i wlewam powoli śmietankę ciągle mieszając (Jeśli zrobi się jedna, wielka gruda, która nie będzie chciała się połączyć, wstaw garnek na kuchenkę i gotuj mieszając, aż gruda się rozpuści). Następnie mieszam karmel z solą.

Składanie:

Na upieczony spód wykładam migdały,a następnie jabłka. Na górze ciasta robię kratkę, przeplatając naprzemiennie paski wykrojone z ciasta. Jabłecznik piekę w 180 stopniach C przez około 1h.

Gotowe!

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × three =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!