INNE

Dietetyczne galaretki w arbuzie

Cześć!
To mój kolejny przepis. Galeretki w arbuzie!!! Możecie wybrać do nich sok owocowy jaki chcecie, ale najlepiej żeby był 100%. Wyglądają bardzo zaskakująco i urozmaicą każdy stół na każdych przyjęciach :).
W smaku przypominają te z cukrem, ale są o wile zdrowsze :). Myślę, że to przez neutralizowanie się posmaku stewii z kwaskowatym smakiem soku :). Do dzieła!

Czas przygotowania: 30 min + czas na stężenie galaretki

Liczba porcji: ok. 15 plastrów (zależy od grubości pokrojenia 🙂 )

Składniki:
– 2l soku (użyłem soku porzeczkowego i multiwitaminy)
– 40g lub 80g żelatyny (jeśli chcecie galaretkę dajcie 40g, a jeśli bardziej żelkowe to 80g)
– trochę stewii do smaku (użyłem tej pomieszanej z erytrolem)
– mały arbuz

Przygotowanie:

1. Wydrążam arbuza łyżką i odtawiam na bok (miąższ można zjeść 🙂 ).

2. Doprowadzam sok do wrzenia w garnuszku na małym palniku.

3. Zestawiam zagotowany sok na bok i dodaję do niego żelatynę. Mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

4. Wlewam miksturę do wydrążonych połówek arbuza i wstawiam do lodówki do stężenia (najlepiej przez całą noc).

5. Kroję arbuza na kawałki ostrym nożem (ja miałem niezbyt ostry więc wyszło mi trochę poszarpane XD ).

Gotowe!!!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + four =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!