TORTY,  WYPIEKI

Czekoladowo-orzechowy tort Milka

Cześć!!!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić przepyszny i orzechowy Tort Milka.
Sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju uroczystościach 🙂 . Możecie go przyozdobić jak chcecie 🙂 . Ja użyłem do tego płatków czekolady, ciastek XL z kawałkami czekolady i maczku czekoladowego. A i muszę jeszcze coś powiedzieć. Jeśli zabieracie się do posmarowania kremem zakrzywiona szpatuła cukiernicza baaaardzo ułatwia sprawę. Nie wierzyłem w to dopóki nie spróbowałem 🙂 . Ja używam tej od marki ibili o długości 32,5 cm. Przepis pochodzi z kanału Opolanka Kasia na YT (zmieniłem tylko sposób dekoracji i kolejność ubijania białek).

Zaczynamy!!!

Czas przygotowania: 4h (przygotowanie+pieczenie+dekoracja) (jeśli lubi się robić torty to naprawdę nie jest długo 🙂 )
Średnica tortu: 24cm
Składniki:
Krem:
-200 gr mlecznej czekolady Milka
-600 ml śmietanki kremówki
-2 śmietan-fixy

Ciasto:
-5 żółtek
-5 białek
-150 gr cukru
-80 gr mąki pszennej
-130 gr zmielonych orzechów (ja użyłem 50% migdałów i 50% orzechów laskowych)
-1 duża łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub 1 cukier wanilinowy
-2-3 duże łyżki oleju
Przygotowanie:

1. Zagotowuję śmietankę w mikrofali lub na kuchence w garnku. Siekam czekoladę na małe kawałki i wrzucam do miski.

2.Zalewam czekoladę gorącą śmietanką i zostawić na około 5 min, aż czekolada się rozpuści. Kiedy śmietanka z czekoladą się wychłodzi wstawiam ją do lodówki i wychładzam do temperatury około 6 stopni (można ją też włożyć do zamrażarki, ale wtedy pilnuję, żeby nie zamarzła) będzie wtedy zimna.
3. Po tym ubijam masę z śmietan-fixami na sztywno.

3. Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaję do tej masy ekstrakt i olej, mieszam i dodaję przesiane suche składniki.

4. Ubijam białka na sztywno i dodaję je do masy

5. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 35-40min w 180 stopniach Celsjusza.

6. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmuję ciasto z formy i przekrajam na dwie części w poprzek. Od górnej części odkrajam górkę.
7. Odkładam trochę kremu do szprycy do dekoracji.


8. Smaruję dolny blat 1/3 kremu i nakładam drugi blat. Smaruję ciasto kremem i dekoruję.

9. Gotowe!!!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 1 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!