WYPIEKI

Jabłka pod kruszonką (crumble z jabłkami) (+wersja diet/bezglutenowa)

Cześć!!!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić baaaaardzo szybki i pyszny deser dla nieoczekiwanych gości lub oczekiwanych 🙂 . W smaku przypomina szarlotkę, jednak nie do końca nią jest bo nie ma spodu. Przepis pochodzi od mojej cioci 🙂 . Jest też idealny jeśli chcecie coś słodkiego na szybko 🙂 .
Zaczynamy!!!
Czas przygotowania: 20 min + ok. 30 min pieczenia
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
Ciasto kruche:
– ½ kostki masła
-1/2 szklanki cukru (ja użyłem cukru trzcinowego nierafinowanego) lub zamiennika cukru, który nadaje się do pieczenia
-szklanka mąki pszennej lub miksu bezglutenowego do ciast
Nadzienie:
– 5 jabłek
– trochę cukru lub zamiennika cukru
-trochę cynamonu lub cukru wanilinowego
-cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:

1. Przesiewam mąkę do miski i dodaję do niej cukier (lub zamiennik cukru).

2. Dodaję masło i siekam je nożem, aż będzie w małych kawałkach (takich jak na zdjęciu).
3. Łączę wszystkie składniki palcami i formuję z nich kulę.
4. I teraz opcjonalny krok (zrób go jeśli masz czas, ciasto będzie lepsze) – zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 min.

5. Kroję jabłka na grubsze plasterki, wkładam je do naczynia żaroodpornego, dodaję cukier i cynamon/cukier wanilinowy i mieszam.
6. Kruszę ciasto kruche na jabłka (jeśli jest po 30 minutach w lodówce, to zetrzyj je na tarce).
7. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 min.
8. Posypuję ciasto cukrem pudrem i podaję.

9. Gotowe!!!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

two + seventeen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!