BABECZKI,  WYPIEKI

Babeczki czekoladowe

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić bardzo dobre babeczki czekoladowe i przedstawię trzy różne sposoby ich dekoracji. Są one bardzo podobne do tego przepisu, ale różnią się połączeniami smakowymi. Są trochę lżejsze i mniej tłuste oraz szybsze w przygotowaniu 🙂 .

A i autor dzisiejszych zdjęć to Karolina D.

Zaczynamy!

Ilość: około 50 babeczek

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Babeczki:

– 680g mąki pszennej

– 630g cukru

– 450g miękkiego masła

– 450g wody

– 110g kakao

– 6 jajek

– 80g oleju roślinnego

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:

– 600ml śmietanki 30%

– 90g cukru pudru

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ponadto:

– składniki do dekoracji (u mnie: żelkowe dżdżownice, po 100g deserowej i białej czekolady, skittlesy, posypki i kolorowy cukier)

Przygotowanie:

Babeczki:

Składniki suche przesiewam do miski

Do tej samej miski dodaję pozostałe składniki, po czym wrzucam suche.

Masę miksuję na dosyć wysokich obrotach, aż masa zrobi się w miarę jasna i puszysta (jak krem czekoladowy)

Przekładam ciasto do foremek z papilotkami łyżką do lodów (polecam ten sposób, dzięki niemu każda babeczka jest takich samych rozmiarów)

Piekę je w 180 stopniach przez 20 minut.

Krem:

Śmietankę ubijam na prawie sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Do bitej śmietany dodaję ekstrakt i mieszam.

Dekoracja:

 

Dżdżownice z ziemią:

1 z upieczonych babeczek kruszę. Górną część babeczki smaruję wcześniej rozpuszczoną czekoladą i obsypuję okruszkami. W ciastku robię patyczkiem zagłębienia i wkładam do nich dżdżownice.

 

Z kremem i ukrytą białą czekoladą:

W babeczkach robię zagłębienia nożem lub przyrządem do tego przeznaczonym (np. takim). W powstałe zagłębienia wlewam roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i wyciskam szprycą krem ze śmietanki (z końcówką Wilton nr 1M). Dekoruję kolorowym cukrem

 

Z kremem i ukrytymi skittlesami:

W babeczkach robię zagłębienia nożem. W powstałe zagłębienia wsypuję skittlesy i wyciskam po trochu kremu tą samą szprycą i koncówką co w sposobie nr 2.

 

Gotowe!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × four =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!