TORTY,  WYPIEKI

Wegański tort czekoladowy

Cześć!
Trochę mnie nie było, ale już powracam i będę starał się wrzucać coś częściej :).
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić wegański tort czekoladowy. Nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, a mimo to jest lepszy od innych czekoladowych tortów :). Ciasto jest dosyć wilgotne i doskonale komponuje się z bardzo czekoladowym kremem.

Korzystałem z tego przepisu, jednak został on trochę zmieniony.

 

Średnica: 21cm

Temperatura piekarnika: 180°C

Składniki:

Krem:

  • 800 ml mleka kokosowego (2 puszki)
  • 560 g gorzkiej czekolady (ja użyłem 400g czekolady 64% i 180g czekolady 80%)
  • 60g oleju kokosowego (¼ szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto:

  • 240g roztopionego oleju kokosowego (1 szklanka)
  • 375g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 180g ciemnego kakao (1 ½ szklanki)
  • 600g cukru (3 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 800ml  mleka migdałowego (3 szklanki + 6 łyżek)
  • 380g musu jabłkowego (zamiennik jajek) (1 ½ szklanki)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

  • + truskawki i jagody do dekoracji

Przygotowanie:

Krem:

:Mleko kokosowe

Podgrzewam mleko kokosowe, aż będzie gorące (nie zagotowuję) (można to zrobić w mikrofalówce)

Masa czekoladowa

Czekoladę wrzucam do miski i zalewam gorącym mlekiem. Mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodaję do masy czekoladowej olej kokosowy i cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mieszam trzepaczką. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Ciasto:

Suche składniki

Przesiewam i łączę mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia oraz sól.

Składniki mokre

W oddzielnej misce łączę mleko migdałowe, olej kokosowy, mus jabłkowy, ocet i ekstrakt waniliowy.

Masa na blaty

W dwóch turach dodaję suche składniki do mokrych mieszając szpatułką lub mikserem.

Smaruję 3 formy 21cm (można podzielić ciasto na 3 części i piec je po kolei) olejem kokosowym i wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 35-45 min, aż wykałaczka wbita w ciasto wychodzi czysta.

Blat

Studzę ciasta przed składaniem tortu.

 

Składanie tortu:

Krem

Krem ubijam, aż będzie puszysty.

Ciasto z jedną warstwą kremu

Na paterę wykładam pierwsze ciasto, smaruję jego górę około 1/4 kremu.

Dwa ciasta z dwoma warstwami kremu

Powtarzam ten proces jeszcze raz. Nakładam ostatni blat ciasta na tort i smaruję boki i górę pozostałym kremem.

Ciasto obłożone kremem

Dekoruję wg uznania (ja użyłem packi z ząbkami do boków tortu) i układam na wierzchu owoce.

 

Gotowy tort

Wegański tort czekoladowy gotowy!

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × four =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!