TORTY,  WYPIEKI

Tort Panda

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić ciasto wyglądające jak twarz pandy. Czekoladowe ciasto jest obłożone masą cukrową, przełożone czekoladowym i orzechowym włoskim kremem maślanym. Świetnie sprawdzi się na przyjęcia dla miłośników pand 😀

Przepis na ciasto i dekorację pochodzi z tej strony, a na masę cukrową z tej.

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 6h

Szerokość tortu: 20 cm (w najszerszym miejscu)

Składniki:

Ciasto:

– 227g miękkiego masła

– 2 szklanki cukru

– 4 jajka

– 1 szklanka kakao

– 2 szklanki wody

– 2 3/4 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

Krem:

– 3/4 ilości tego przepisu

– 175g masła orzechowego

– 100g mlecznej czekolady

Masa cukrowa:

– 750-800g przesianego cukru pudru

– 100g glukozy w proszku

– 4 łyżeczki lub 4 listki żelatyny

– 70ml wody

– 3 łyżeczki Planty (opcjonalnie)

– 3/4 łyżeczki dowolnego aromatu

– czarny barwnik w płynie lub paście (jeśli macie w proszku, dodajcie do niego kilka kropel wody)

Nasączenie:

– 1/4 szklanki cukru

– 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Ciasto:

Wodę zagotowuję i mieszam z kakao. Odstawiam na bok do wystygnięcia (może być lekko ciepłe).

Przesiewam mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.

Ubijam masło z cukrem, aż zrobi się jasne i puszyste (ok. 8-10 min).

Dodaję Jajka (po 2) do masła i ubijam.

Dodaję suche składniki naprzemiennie z wodą z kakao (mąkę dodaję w 4 częściach, wodę z kakao w 3).

Rozlewam ciasto do 2 form i piekę w 180 stopniach Celsjusza ok. 45 min (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu odcinam “wybrzuszenie” nożem (wyrównuję ciasto).

Krem:

Do przygotowanej wcześniej połowy kremu dodaję masło orzechowe, a do drugiej połowy – roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Masa cukrowa:

Żelatynę zalewam wodą i odstawiam na 10 min. Po tym czasie roztapiam ją w garnku (UWAGA! nie można jej zagotować).

Dodaję do niej glukozę, zdejmuję z palnika i wrzucam Plantę.

Przygotowanie bez robota:

Na stolnicę wykładam 3/4 cukru pudru i wylewam na niego masę z żelatyną. Zagniatam i dodaję pozostały cukier puder (nie trzeba dodać całego, tylko tyle, aby masa cukrowa miała pożądaną konsystencję).

Przygotowanie z robotem:

Do misy robota wlewam masę z żelatyną i dodaję 3/4 cukru pudru. Mieszam hakiem i dodaję pozostały cukier puder (nie trzeba dodać całego, tylko tyle, aby masa cukrowa miała pożądaną konsystencję).

(UWAGA! Po przygotowaniu masę trzymamy tylko w folii spożywczej poza lodówką – szybko wysycha)

Barwienie:

230g masy cukrowej barwię czarnym barwnikiem.

Nasączenie:

Cukier zagotowuję z wodą do rozpuszczenie cukru.

Dekoracja:

Ciasta nasączam syropem.

Jedno z ciast smaruję czekoladowym kremem. Nakładam drugie ciasto. Na ciasto nakładam szablon i wycinam obszary ciasta wystające poza szablon (link do szablonu). Z pozostałych skrawków wycinam uszy. Zaokrąglam brzegi tortu. Obkładam ciasto kremem orzechowym i wkładam je do lodówki na minimum 30 min.

Obkładam ciasto dosyć cienko rozwałkowaną masą cukrową. Z masy cukrowej formuję pyszczek i przyklejam go wodą do ciasta.

Wycinam pozostałe elementy pandy i przyklejam je wodą do ciasta.

 

Gotowe!

 

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − one =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!