CIASTA,  TORTY,  WYPIEKI

Tort Migdałowy


Cześć!
Wraz  z rozpoczęciem wakacji ogłaszam, że w miarę możliwości przepisy będą pojawiały się co około trzy dni 🙂
A i od dzisiaj na moim blogu będzie dostępny link do pobrania uproszczonej listy składników – listy zakupów w elektronicznej formie (artykuły tam są podzielone na działy w sklepach).
Natomiast dzisiaj pokażę wam jak zrobić tort migdałowy. Składa się on z migdałowych blatów otoczonych amerykańskim kremem maślanym i obłożonych marcepanem. Jest on dosyć słodki, aczkolwiek i tak chce się sięgnąć po drugi kawałek 🙂

Przepis na blaty pochodzi z tego filmu

Lista Zakupów:Lista Zakupów Tort Migdałowy

Średnica: 21 cm

Składniki:

Blaty migdałowe:

– 220 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)

– 50 g zmielonych migdałów bez skórek (mąki migdałowej)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 160 g cukru

– 40 g oleju kokosowego

– 110 g miękkiego masła

– 3 białka

– 125 g jogurtu

– 85 g mleka

Amerykański krem maślany:

– 150 g masła (w temperaturze pokojowej)

– 170 g cukru pudru (przesiany)

– 3-4 łyżki mleka

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ponadto:

– 500 g masy marcepanowej/marcepanu (np. z tego przepisu)

 

Przygotowanie:

Blaty migdałowe:

Białka jajek ubijam, aż powstanie z nich piana. Dodaję do nich połowę cukru i miksuję na prawie sztywno.

W innej misce mieszam masło, olej kokosowy, ekstrakty i pozostałą część cukru.

Do tłuszczy dodaję mleko i jogurt. Przesiewam pozostałe suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sól) i mieszam wszystko razem szpatułką.

Do masy dodaję ubite białka i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.

ciasto w formach

Przelewam ciasto do dwóch form (21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piekę blaty w piekarniku w 180°C przez około 20 – 25 min (lub do suchego patyczka).

Krem maślany:

ubite masło

Masło ubijam mikserem, aż będzie bardzo jasne i puszyste.

Cukier puder dodaję w dwóch częściach, odczekując między nimi ok. 3 min (cały czas miksując).

Po dodaniu całego cukru krem ubijam jeszcze przez 5 min.

krem

Do kremu dodaję mleko i ekstrakt i miksuję.

Składanie:

tort

Pierwszy blat smaruję 1/3 kremu. Na to nakładam drugi blat i przykrywam go pozostałym kremem

marcepan

Marcepan rozwałkowuję dosyć cienko (bardziej cienko niż na zdjęciu), podsypując go cukrem pudrem.

Przenoszę go na tort migdałowy. Najpierw odcinam go od ciasta z zapasem, a dopiero potem ostrożnie odcinam blisko przy cieście.

Opcjonalnie: W marcepanie robię zagłębienia używając narzędzia z kulistą końcówką do masy cukrowej. Z pozostałego marcepanu roluję paski i przyklejam je do ciasta.

tort migdałowy

Tort migdałowy jest gotowy!

 

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fifteen + 4 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!