BEZ PIECZENIA,  INNE

Kostka tęczowa (rainbow fudge)


Cześć!
Kostka tęczowa to coś w rodzaju ciągnącego się cukierka, trochę krówki. Smakuje jednak inaczej; biała czekolada, twaróg i wanilia łączą się w pyszną całość, nie za bardzo porównywalną do jakiegokolwiek innego smaku. Najlepiej podawać ją w małych kawałkach oraz dobrze schłodzoną (nawet zamrożoną), ponieważ jest bardzo słodka i mięknie poza lodówką. Ale to wszystko rekompensuje jej śliczny (i baaardzo fotogeniczny) wygląd. Poza tym, jest prosta w przygotowaniu.

Przepis zainspirowany filmem z tej strony

Liczba porcji: około 80 małych kawałków

Składniki:

  • 680 g białej czekolady
  • 455 g twarogu mielonego z kubełka (jakiegoś bardzo zbitego; zamiennik cream cheese)
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 kg  cukru pudru
  • 6 barwników (czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy) (najlepiej w proszku)

Przygotowanie:

Roztapiam białą czekoladę. Dodaję do niej twaróg mielony i ekstrakt waniliowy, miksuję.

Dodaję cukier puder. Najpierw mieszam ręcznie, a potem mikserem, aż masa będzie gładka.

Masę dzielę na 6 części, każdą barwię na jeden z kolorów tęczy (uważając przy tym na niebieski barwnik; jest silniejszy niż się wydaje i lubi barwić deski oraz blaty; najlepiej odmierzać go wykałaczką). Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Fioletowy rozsmarowuję w foremce. Niebieski rozsmarowuję na fioletowym, uważając, żeby ich nie wymieszać. Proces powtarzam z resztą kolorów. Następnie wstawiam formę do lodówki na jedną godzinę.

Krówkę wyjmuję z formy i kroję ją na małe kawałki.

 

Kostka gotowa!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 2 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!