PODSTAWY

Jak pasteryzować jajka? Bezpieczniejsza metoda na używanie surowych jajek


Cześć!
Każdy czasami marzy sobie o pysznym koglu-moglu lub innej potrawie z surowymi jajkami (np. marcepanie)… Ale zawsze jest małe, ale zawsze, ryzyko, że na danym jajku będzie salmonella. A wtedy to już kaplica. Ale jest sposób, aby i zjeść surowe jajko, i nie bać się salmonelli – pasteryzowanie jajek. Termometr jest potrzebny w tym przepisie – można wykonać przepis bez niego, ale wtedy nie będziemy mieli pewności, że zrobimy to dobrze.

Składniki:

  • dowolna ilość jajek w temperaturze pokojowej
  • woda

Pasteryzacja:

jajek

Do garnka wkładam jajka i zalewam je chłodną wodą tak, aby była 2.5 cm ponad jajkami. Do garnka przymocowuję termometr.

Podgrzewam wodę do 60°C (nie powinniśmy przekraczać tej temperatury) (jeśli nie używamy termometru: czekamy, aż na dnie garnka pojawią się małe bąbelki).

Przez 5 min utrzymuję temperaturę 60°C (co jakiś czas zdejmuję z gazu, co jakiś czas znowu podgrzewam) (bez termometru: zostawiam jajka w wodzie przez 5 min nie ruszając ich).

Po tym czasie oblewam jajka zimną wodą.

Gotowe!

 

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × five =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!