CIASTA,  WYPIEKI

Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić mazurek z masłem orzechowym i czekoladą. Posiada spód zrobiony z ciasta kruchego, lekko słonawe nadzienie orzechowe i warstwę mlecznej czekolady. Mazurek przypomina lekko amerykańskie czekoladki Reese’s 🙂 . Wszystkie składniki komponują się świetnie w jedną całość 🙂

Zaczynamy!

Czas przygotowania: 1,5h

Średnica mazurka: 30 cm

 

Składniki:

Spód:

– 200g mąki krupczatki (typ 450)

– 135g zimnego masła

– 65g cukru pudru

– 10g cukru wanilinowego

– skórka otarta z 2/3 cytryny

– 3 żółtka

Masa orzechowa:

– 310g kremowego masła orzechowego

– 70g masła

– 60g cukru pudru

Dodatkowo:

– 200g czekolady mlecznej

– bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Spód:

Łączę na stolnicy mąkę z skórką cytrynową, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodaję zimne masło do składników suchych i siekam, aż będzie w małych kawałeczkach.

Dodaję żółtka i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 40 min.

Wykładam ciasto na stolnicę i dosyć cienko rozwałkowuję. Przekładam ciasto do formy na tartę wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Robię w nim dziurki widelcem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piekę, aż zrobi się złote.

Masa orzechowa:

Masło orzechowe łączę z masłem i wstawiam do mikrofalówki na 30-60s. Mieszam i dodaję cukier puder (jeśli robicie ją wcześniej, można ją wstawić do lodówki, ale przed składaniem mazurka należy ponownie ją podgrzać)

 

Składanie mazurka:

Na wystudzony spód wylewam masę orzechową. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Smaruję go rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Dekoruję według uznania.

Gotowe!

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

eleven + thirteen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!