LODY

Lody truskawkowe (3-składnikowe, bez maszyny)

Cześć! Dzisiaj pokażę wam jak zrobić lody truskawkowe. Są one bardzo kremowe, mimo tego, że są wykonane bez maszyny. Mają bardzo jasnoróżowy kolor, ale i tak truskawki są w nich bardzo wyczuwalne 🙂

Przepis zaczerpnąłem z tej strony

Objętość: 2l

Składniki:

  • 900 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 800 ml mleka skondensowanego słodzonego (około 2 puszki, schłodzone)
  • 340g truskawek (ważonych po odcięciu szypułek)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 

  1. Truskawki wrzucam do malaksera lub misy blendera i miksuję na gładkie purée. Przeciskam je przez sitko tak, aby pozbyć się jak największej ilości nasion.Bita śmietana z mlekiem skondensowanym
  2. Śmietankę ubijam na prawie sztywno. Dodaję mleko skondensowane i miksuję na sztywno (na początku masa będzie wyglądać jakby już się nie ubijała, ale należy wtedy dalej miksować)Masa lodowa
  3. Do masy dodaję purée truskawkowe oraz ekstrakt i mieszam
    NIezamrożone lody
  4. Masę przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na około 6 h (nie trzeba ich mieszać co godzinę, tak jak w innych przepisach, bo tutaj masa jest bardzo napowietrzona)
  5. Gotowe!

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − fifteen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!