BABECZKI,  WYPIEKI

Kwiatowe czekoladowe babeczki

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pyszne czekoladowe babeczki. Możecie udekorować je jak chcecie, pokazana jest tylko kwiatowa dekoracja. Krem którego użyłem to włoski krem maślany. Babeczki mają wyrazisty czekoladowy smak. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :).

Przepis którego użyłem pochodzi z tego kanału.

A i zapraszam na mojego instagrama (link)

Zaczynamy!

Ilość: około 24 babeczki

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Babeczki:

– 340g mąki pszennej

– 315g cukru

– 225g miękkiego masła

– 225g wody

– 55g kakao

– 3 jajka

– 40g oleju roślinnego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

krem z tego przepisu

– barwniki (żółty, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy)

– kakao

– posypka czekoladowa

Przygotowanie:

Babeczki:

Składniki suche przesiewam do miski

Do oddzielnej miski dodaję pozostałe składniki, po czym wrzucam suche

Masę miksuję na dosyć wysokich obrotach, aż masa zrobi się w miarę jasna i puszysta

Przekładam ciasto do foremek z papilotkami łyżką do lodów (polecam ten sposób, dzięki niemu każda babeczka jest takich samych rozmiarów)

Piekę je w 180 stopniach przez 20 minut.

Dekoracja:

Słonecznik:

Babeczkę smaruję kremem małą szpatułką, na jej środku wykładam trochę kremu zabarwionego kakao i posypuję środek posypką czekoladową.

Na brzegach wyciskam szprycą płatki słonecznika (Wilton – końcówka nr 366).

 

 

Róża:

Babeczkę smaruję cienką warstwą kremu szpatułką, wyciskam listki kremem (zabarwionym na zielono) (końcówka Wilton nr 70).

Wykładam szprycą troszeczkę kremu (zabarwionego na czerwono) na środek.

Wyciskam naokoło niego płatki (końcówką Wilton nr 125).

 

 

Niezidentyfikowane kwiatki:

Do worka cukierniczego wkładam kawałek folii tak aby dzielił go na połowę. Do pierwszej połowy przekładam fioletowy krem, a do drugiej niebieski.

Smaruję babeczkę niewielką ilością kremu szpatułką. Naokoło wyciskam listki zielonym kremem (końcówka Wilton nr 70).

Na środku wyciskam kwiatki rękawem z dwukolorowym kremem lekko obkręcając babeczkę (końcówka Wilton nr 109)

Gotowe!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − 7 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!