BABECZKI,  CIASTKA I PRALINKI,  WYPIEKI

Kantońskie tartaletki jajeczne (Hong Kong egg tarts) (蛋撻)

Cześć!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pyszne tartaletki jajeczne. Pochodzą one z kuchni kantońskiej (z Hong Kongu). Są ciekawe w smaku, trochę przypominają nasze babeczki z budyniem :). Tartaletki są złożone z ciasta podobnego do kruchego i nadzienia jajeczno waniliowego.

Inspirowałem się tym przepisem.

Zaczynamy!

Ilość: około 30 babeczek (5cm średnicy)

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Ciasto:

– 220g mąki pszennej

– 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 128g masła

– 60g cukru pudru

– 1 jajko

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

– 2 jajka

– 75g cukru

– 150ml wrzącej wody

– 83ml mleka skondensowanego niesłodzonego

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Ucieram masło z cukrem pudrem na jasny kolor. Dodaję jajka i ubijam do połączenia (jeśli użyliście masła z lodówki, teraz nie połączy to się ładnie, ale wszystko wróci do normy po dodaniu mąki 🙂 ).

Mieszam mąkę z masą jejeczno maślaną, wykładam na blat i wyrabiam na gładką masę. Wkładam do lodówki na 40min.

Ciasto wałkuję dosyć cienko (można posypywać stół mąka, aby ciasto się nie przyklejało) i wycinam szklanką z niego kółka.

Przekładam kółka do foremek i piekę w 200 stopniach Celsjusza przez 7 min.

Nadzienie:

Wlewam wodę do miski i rozpuszczam w niej cukier. Dodaję mleko i ekstrakt, po czym wbijam jajka.

 

Pieczenie:

Do każdej wypieczonej bazy wlewam około łyżki nadzienia i piekę w 200 stopniach Celsjusza przez 8 min. Przełączam temperaturę na 180 stopni. Kiedy nadzienie wytworzy “górki” uchylam drzwiczki piekarnika i piekę tak je przez 15 min. Studzę.

 

 

Gotowe!

.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sixteen − five =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!