BEZ PIECZENIA,  BEZGLUTENOWE,  CIASTA,  FIT,  WEGAŃSKIE,  WYPIEKI

Bezcukrowa jaglana tarta truskawkowa (bezglutenowa)

Cześć!
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pyszną, jaglaną tartę truskawkową. Ta jaglana tarta truskawkowa nie zawiera cukru, ani glutenu, a mimo to zasmakuje nawet największym przeciwnikom dietetycznych deserów :). Posiada chrupiący spód z ciasteczek i kremowe, truskawkowe nadzienie. W niczym nie ulega zwykłym tartom, a do tego nie wchodzi w boczki 🙂

Zainspirowałem się tym przepisem (wiele w nim jednak zmieniłem)

Średnica: 21 cm

Składniki:

Spód:

  • 170 g kruchych, bezcukrowych, bezglutenowych ciasteczek          (ale zwykłe herbatniki również się sprawdzą)
  • 75 g oleju kokosowego

Nadzienie:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • pół szklanki ksylitolu zmielonego w młynku do kawy na puder   (odmierzanego przed zmieleniem)
  • 160 ml gęstej/stałej części mleka kokosowego z puszki                 (śmietanki kokosowej)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku                                                                 (można pominąć, nadzienie będzie po prostu mniej gęste)
  • 1/4 szklanki wody                                                                                  (należy pominąć, jeśli żelatyna jest pomijana)

Przygotowanie:

Spód:

Pokruszone ciastka

Pokruszone ciasteczka mieszam z roztopionym olejem kokosowym.

Spód

Masę wykładam do formy o średnicy 21 cm i przyklepuję dłonią, tak aby masa wypełniła spód i brzegi do połowy. Wstawiam formę na 30 min do lodówki.

Nadzienie:

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną płuczę na sitku kilkakrotnie. Gotuję ją w wrzącej wodzie (ok. 20 min) ze szczyptą soli, aż cała woda będzie wchłonięta, a kasza będzie miękka (kasza powinna być lekko rozgotowana).

Masa truskawkowa

Do malaksera lub blendera kielichowego wsypuję kaszę, truskawki i ksylitol. Miksuję, aż masa będzie jednolita i gładka. Wlewam do niej mleko kokosowe i ekstrakt i mieszam.

Żelatynę zalewam 1/4 szklanki wody i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie roztapiam ją w mikrofalówce lub na kuchence w małym garnku (nie należy jej zagotowywać).

Do żelatyny dodaję 4 łyżki masy truskawkowej, mieszam, po czym wlewam żelatynę do reszty masy.

Spód z masą

Masę truskawkową wylewam na spód i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Dekoruję truskawkami.

Nasza jaglana tarta truskawkowa jest gotowa!

Jaglana tarta truskawkowa

Gotowe!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ten + twelve =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!