WYPIEKI

Idealne Pancakes (amerykańskie naleśniki)

Cześć 🙂 !
Dzisiaj pokażę wam jak zrobić pyszne pancakes 🙂 . Są puszyste, grube, szybkie i baaardzo smaczne. Idealne na śniadanie (no może nie na te dietetycze XD). Nie bójcie się, kiedyś jeszcze na blogu pojawi się przepis na dietetyczne pancakes 🙂 . Przepis pochodzi z kanału Ochikeron na youtube. Została tylko zmniejszona trzykrotnie ilość proszku do pieczenia (ilość której ja używam jest zupełnie wystarczająca 🙂 ). Najlepiej smakują z płynnym syropem klonowym lub miodem i kawałkiem masła.
Zaczynamy!!!
Czas przygotowania: ok. 25 min
Liczba porcji: na 4 osoby
Składniki:
-300g mąki pszennej
-9 łyżek cukru
-3 łyżki skrobii lub mąki kukurydzianej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
-3 jajka
-300 ml mleka
– 3 łyżki oleju
– syrop klonowy/miód i masło do podania

1. Przesiewam wszystkie suche składniki do miski i mieszam je trzepaczką.

2. Roztrzepuję jajka w innej misce i dodaję do nich mleko.

3. Dodaję po trochu suche składniki do jajek z mlekiem.

4. Dodaję olej do ciasta i KRÓTKO mieszam (b. ważne).

5. Przykrywam miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiam na 5 min.

6. I teraz najważniejsze – sposób smażenia. Nagrzewam patelnię na najwyższej mocy kuchenki.
Moczę ręczniczek zimną wodą i rozkładam na blacie. Gdy patelnia się nagrzeje tak jakby „prasuję” mokrą, zimną ścierkę aż przestanie syczeć. Nastawiam kuchenkę na najmniejszą moc i stawiam patelnię. Wylewam po około 2-3 łyżki ciasta na patelnię i smażę aż nie zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu placków. Wtedy przewracam placki na drugą stronę i smażę aż się zarumienią. Powtarzam cały ten proces, aż ciasto się skończy.
7. Wykładam placki na talerze i podaję z syropem klonowym/miodem i masłem.

8. Gotowe!!!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

one × 2 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!