PODSTAWY

Ekstrakt waniliowy

Cześć!

Używam go w prawie każdym przepisie, jest jednym z powodów, dlaczego moje ciasta smakują tak dobrze. Mowa tu o niezastąpionym ekstrakcie waniliowym. Robi się go łatwo, chociaż czas oczekiwania na niego jest długi.

Polecam kupić laski wanilii na allegro, ponieważ nie kosztują one o wiele mniej niż sklepowe, a są o niebo bardziej aromatyczne (nie polecam trzymać w otwartym opakowaniu – inwazyjnie silne swoim zapachem XD).

Objętość: 250ml (50 łyżeczek)

Czas przygotowania: 5 min + 2 miesiące przetrawiania się

Składniki:

– 5 lasek wanilii

– 250ml wódki

Przygotowanie:

Laski wanilii kroję wzdłuż na połówki i wrzucam je do szczelnego pojemnika. Zalewam je alkoholem, tak aby były całe przykryte. Odstawiam na 2 miesiące.

Gotowe!

Please follow and like us:

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

one + 4 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!