PODSTAWY,  WYPIEKI

Domowe ciasto francuskie (w mniej niż 15 min)

Cześć!

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić domowe ciasto francuskie w mniej niż 15 min. Ma pyszną maślaną nutę i listkuje jeszcze bardziej niż to kupne :). Ciasto, które pokazuję jest uniwersalne – jeśli chcecie zrobić je na słodko dodajcie cukru, a jeśli na słono, to więcej soli niż jest w przepisie.

Przepis pochodzi z tej strony.

Zaczynamy!

 

Czas przygotowania: 15 min

Ilość: około 500g

Składniki:

– 350g mąki pszennej

– 200g zamrożonego masła (1 kostka) (min. 2h w zamrażarce)

– 120-180ml wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być bardzo zimne (nawet miska) (min. 30 min w zamrażarce).

Łączę sok z cytryny i wodę.

Masło ścieram na tarce z grubymi oczkami.

W misce mieszam mąkę i sól

Dodaję starte masło do mąki i mieszam (najlepiej w 2 partiach).

Wlewam wodę z sokiem do ciasta i zagniatam (po trochu za każdym razem, lepiej dać za mało, a potem dolać 🙂 )

Gotowe ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 1h.

Gotowe!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fourteen − 3 =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!