CIASTA,  WYPIEKI

Domek z piernika

Cześć! Dzisiaj pokażę wam jak zrobić bardzo ładny domek z piernika 🙂 . Jest on bardzo efektowny i świetnie nadaje się na wigilijny stół. Do środka swojego domku możecie włożyć cukierki.

Moja foremka wygląda podobnie do tej 

(jest to foremka do domku z piernika dr oetkera z Niemiec).

Zainspirowałem się przepisem z tej anglojęzycznej strony.

Zaczynamy!

Zdjęcia:

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika

 

 

Czas przygotowania: 6h

 

Składniki:

Piernik:

125g brązowego cukru

180g masła

300g melasy lub miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 1/2 łyżki imbiru w proszku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonych goźdzków

500g mąki pszennej

Lukier królewski:

1000g cukru pudru

50g białka jajka w proszku lub 114g bezy  w proszku

120ml wody

Ponadto:

400g masy cukrowej

barwniki: zielony, czerwony, brązowy

2 op. Tic-taców

450g polewy czekoladowej białej

posypki: jedna z małymi kuleczkami i jedna z dużymi

1 op. M&M’s

50g polewy czekoladowej ciemnej

1 baton marcepanowy

żelki Haribo Pico-balla

2 lukrecje

Przygotowanie:

Piernik:

Uwaga! Na filmiku pokazana jest ciasto na domek zrobione z półtorej ilości przepisu.

Brązowy cukier, masło, melasę i przyprawy łączę w mikserze. Dodaję mąkę w dwóch częściach. Wykładam ciasto na blat i ugniatam.

Ciasto dzielę na 4 części, następnie trzy z nich dzielę na pół.
Pozostałą ćwiartkę dzielę na kolejne 4 części i dodaję je do czterech z sześciu pozostałych.
Mniejsze części będą bocznymi ścianami, a reszta będzie większymi ścianami i dachem.
Ciasto po wyłożeniu do foremek przyklepuję płaską częścią dłoni.
Piekę pierniki w 170 stopniach Celsjusza przez 20 minut, w połowie czasu zamieniając je miejscami w piekarniku.

 

Lukier królewski:

Bezę w proszku, cukier puder i wodę miksuję, aż masa będzie jednolita i kremowa.
Dodaję ekstrakt miętowy i jeszcze raz miksuję.

 

Składanie:

Czekoladę topię i rozdzielam między tacki. Do tacek wkładam odpowiednie ściany i dociskam. Wkładam je do lodówki do stwardnienia.

Drzwi wykonuję ze stopionej ciemnej czekolady.

Lukier królewski przekładam do worka cukierniczego i odcinam jego koniec.
Na dach wyciskam trochę lukru i równomiernie go rozsmarowuję.
Posypuję go posypką i strząsam jej nadmiar.

Ściany układam na podkładzie o wymiarach 35×35 cm (mój podkład to po prostu kawałek sklejki owinięty folią aluminiową).
Lukier królewski wyciskam pod ścianami i na dwóch mniejszych częściach.
Ściany podnoszę i dociskam.
Końce ścian smaruję lukrem i układam na nich dach (dach na początku zjeżdża, więc potrzebna jest pomoc w postaci kubka lub innej osoby podtrzymującej).

Dekorowanie:

Na lukę pomiędzy częściami wyciskam krem i wykładam na niego M&M’sy.

1/3 białej masy cukrowej barwię na czerwono i cienko ją rozwałkowuję.
Wycinam z niej paski, które przyklejam na łączenia ścian domku.

Pół pozostałej masy czerwonej barwię na brązowo i formuję z niej 4 cienkie paski.
Przyklejam je na wodę do czerwonych pasków i dodaję do nich Tic-taci.

Drzwi przyklejam na lukier i wkładam.

Z batona marcepanowego wycinam parapety i przyklejam je na lukier pod okna.

Żelki przecinam 2 razy i formuję je w kształty roślinek i przyklejam je za pomocą kremu do parapetów.

Kawałek masy cukrowej barwię na zielono, formuję z niej pasek i lepię z niego wieniec. Z reszty zielonej masy formuję cieniutkie paski i przyklejam je na wodę do wieńca.
Z czerwonej masy formuję kokardę i łączę ją z wieńcem. Przyklejam wieniec do drzwi.

Tekturowy rożek smaruję klejem.
Owijam go w folię.
Pół pozostałej białej masy cukrowej barwię ma ciemnozielono i rozwałkowuję ją.
Wycinam z niej szeroki pasek i owijam go wokół choinki.
Na choinkę przyklejam posypkę na wodę.

Resztkę czerwonej masy rozwałkowuję i wycinam cieniutkie paski.
Białą masę wałkuję w rolkę i przyklejam do niej czerwone paski.
Roluję ją, aż będzie cienka.

M&M’sy kruszę.

Lukrem smaruję chodnik, oklejam go lukrecją i posypuję M&M’sami.
Cały podkład smaruję kremem, przyklejam do niego choinkę i obklejam domek biało-czerwonymi paskami.

 

Domek z piernika

Gotowe!

Please follow and like us:

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × two =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!